Болки в кръста

Болки в кръста и шията

Ако страдате от болки в гърба, не сте сами. Четирима от всеки пет души изпитват болка в гърба в даден момент, което я прави втората най-честа причина за посещение при лекар. Повечето болки в гърба са кратки и изчезват от само себе си в рамките на няколко дни или седмици. Но когато страдате от хронична болка в кръста (болка, която продължава три месеца или повече), състоянието може да окаже голямо влияние върху ежедневието ви – дори върху цялостното ви здраве.
Нараняванията на гърба, които могат да причинят болки в гърба, могат да включват увреждане на междупрешленните дискове, притискане на нервните корени и неправилно движение на ставите на гръбначния стълб.
Друга често срещана област, където може да изпитате силна болка, е шията. Мускулите на врата могат да бъдат претоварени от лоша стойка. Независимо дали се навеждате над компютъра си или се навеждате над работната маса. Остеоартритът също е честа причина за болка във врата. Болката във врата може да е резултат от много други причини, включително различни наранявания, дегенерация на диска, инфекции, тумори и гръбначни аномалии. Често точната причина за болката във врата не е ясна и трябва да посетите лекар, когато болката продължава.

Причини за болка и лоша стойка

Болките в гърба и врата, както споменахме по-горе, са един от най-често срещаните проблеми в ежедневието. Лошата поза при седене често се счита за важен фактор. Лумбалната част на гръбначния стълб обикновено е във флексия, тъй като седалката на стола е наклонена надолу, което кара коленете да са по-високи от бедрата. Тази позиция причинява прекомерна извивка на талията. Освен това много работни станции не позволяват правилната настройка на елементи като височината на клавиатурата или монитора. Когато стойката ви не е правилна, много области на гръбначния стълб са подложени на натиск, което води до реакция на тялото да стяга мускулите и чрез разширяване причинява болка в тези области. Най-честите области на болка от лоша стойка са врата, гърба и кръста.

Начини за лечение на болки във врата и кръста

Най-важното нещо при справянето с болките във врата и кръста е правилната стойка. Дръжте изправен гръб и спазвайте дистанция от около 40 сантиметра, когато работите на компютъра. Когато се изправяте, можете да намерите правилната поза на тялото, като облегнете гръб на стена и се уверите, че главата, раменете и гърбът са опрени. Леките упражнения са подходящи при болки в гърба. Някои примери са спокойно ходене и плуване. С помощта на Вашия лекар можете да приложите серия от нежни упражнения и разтягания, за да облекчите болките във врата и гърба. Леките разтягания спомагат за отпускане на стегнатите мускули, подобряват гъвкавостта и обхвата на движение, укрепват мускулите на торса и увеличават притока на кръв към мускулите на кръста и врата.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *